Depresyon Nedir?
Zaman zaman herkes duygusal ve psikolojik olarak iyi hissetmediği dönemlerden geçer. Bu dönemler genelde yaşadığınız sıkıntıların, üzüntülerin yoğunluğuna bağlı olarak belli bir süre devam eder. Ancak yaşadığınız kötü dönemler iki üç haftadan uzun sürüyor ve günlük hayatta yapabildiğiniz pek çok şeyi düzgün bir şekilde yapmanıza engel oluyorsa; bu duruma depresyon ( majör depresif bozukluk) denir.
Depresyon Neden Olur ?
Beyindeki kimyasal dengenin bozulması bu hastalığın başlangıcında büyük rol oynar. Beyinde duygusal durumunuz, yargılarınız, hedefleriniz ve çözümleriniz konusunda önemli işlevleri olan frontal lob’un yaşadığınız travmatik olaylar sonucunda zarar görmesi depresyona girmenize sebep olabilir. Örneğin, uzun süredir devam eden bir ilişkinin bitmesi, yeni doğum yapmak, sevdiğiniz birinin ölümü, işsizlik, uyuşturucu ve alkol bağımlılığı gibi bizi yıpratacak ve beyininiz de etki bırakacak olaylar sonucu depresyon olasılığı artmaktadır.
Depresyon, genetik aktarım yoluyla da kişiden kişiye geçebilir. Ailesinde, depresyon ya da başka bir psikolojik rahatsızlık olan bireylerde depresyon görülme olasılığı daha yüksektir.
Depresyonun Belirtileri Nelerdir ?
- Depresyona giren kişiler normalde severek ve zevk alarak yaptıkları pek çok şeyi yapmak istemezler, yapsalar bile zevk almazlar.
- Daha önceden rahatlıkla yapabildikleri pek çok şeyi depresyona bağlı dikkat dağınıklığı sebebiyle yapamayabilirler. Unutkanlık ve yeni bir şey öğrenme konusunda güçlük ortaya çıkar.
- Sürekli olarak karamsar ve hayata karşı umutsuz bir ruh hali içerisindedirler. Geleceğe daha kötümser bakarlar, gelecekle ilgili bir hedefleri ve istekleri kalmamıştır. Bir daha hiç iyi hissedemeyeceklerini düşünürler.
- Kendilerini yalnız hissederler. Bazen de yaşadıkları depresyon dolayısıyla kendilerini yalnızlaştırırlar. Dışarı çıkmak, arkadaşlarıyla görüşmek istemezler.
- Kişilerde özgüven eksikliği görülür. Depresyon hastası kişiler kendilerini değersiz, çevresi tarafından sevilmeyen ve istenmeyen biri gibi hisseder ve kendilerini sevmemeye başlarlar.
- Kendilerine zarar vermeyi ve ölümü düşünmeye başlarlar.
- Bazı kişilerde uykuya dalamama sorunu ortaya çıkarken, bazı kişilerin uyku süreleri uzar ve devamlı uyumak isterler.
- Ciddi kilo kayıpları yaşanabileceği gibi, yemeğe olan düşkünlük ve mutsuz ruh hallerini yemek yoluyla daha iyi hale getirme gibi durumlar da ortaya çıkabilir.
Depresyon Türleri Nelerdir
Majör Depresyon:Majör depresyon, en şiddetli depresyon halidir. Kişiler kendilerini yoğun bir şekilde üzüntülü, mutsuz, değersiz hissederler. Birine majör depresyon tanısı konulabilmesi için depresyon belirtilerin en az beş tanesinin görülmesi ve iki haftadan uzun sürmesi gerekmektedir. Majör depresyonun alt türleri mevcuttur.
- Doğumdan sonra depresyon,
- Mevsimsel duygu durum bozukluğu,
- Atipik özellikli depresif bozukluk,
- Katatonik özellikli depresif bozukluk,
- Psikotik özellikli depresif bozukluk,
- Melankolik özellikli depresif bozukluk.
Distimik bozukluk(kalıcı) depresyon:Distimik bozukluk, majör depresyondan daha az belirtilerle ortaya çıksa da en az iki yıl süreyle devam ettiği için kişilerin hayatını daha fazla olumsuz etkileyen bir depresyon türüdür.
Depresyon Nasıl Tedavi Edilir?
Depresyon, bu rahatsızlığı yaşayan bireylerin hayatını oldukça olumsuz etkileyen ve tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Depresyon tedavisi için çeşitli psikoterapi yöntemleri vardır.
Bunlardan en yaygını ise bilişsel davranışçı terapidir. Bu tedavi yönteminde psikoterapist depresyona sebep olan etkenleri danışanın da işbirliği ile inceler. Danışanın bugün, şimdi nasıl hissetiğine odaklanmaktadır. Terapideki amaç kişinin sahip olduğu olumsuz düşünce ve inanışların yapısını değiştirip yerine daha pozitif olanları yerleştirmektir.
Depresyon tedavisinde son derece etkili olan bir diğer yöntem ise EMDR terapisidir. Özellikle travma kaynaklı oluşan depresyonlarda uygulanan EMDR tekniği ile kişinin duygu durumunda olumlu değişiklikler gözlenmektedir. EMDR ile depresyonun altındaki geçmiş olumsuz anıların ve başlangıcını oluşturan tetikleyici olayların keşfedilmesi hedeflenmektedir. EMDR tekniği uygulanan terapide kişinin geçmişte deneyimlediği anılar üzerindeki olumsuz düşüncelerin olumlularıyla değiştirilmesi sağlanmaktadır. Birçok terapi yönteminde depresyon tedavisi uzun sürece yayılırken EMDR terapisinde bu süreci kısaltmak mümkündür.
Aynı zamanda meditasyon ve yoga gibi duyguları daha dengede tutmaya ve daha pozitif düşünmeye yardımcı olan yöntemler de depresyon tedavisinde etkili olabilmektedir.
Bazı durumlarda ise depresyon terapilere dirençli olmakta ve kişiler psikiyatrist eşliğinde ilaç tedavisine başlayabilmektedir.