Travma Sonrası Stres Bozukluğu Nedir?
Travma sonrası stres bozukluğu (Posttravmatik) ve tedavisi için bilmemiz gereken öncelikle bir kaç nokta var. Kişinin ruhsal ve bedensel varlığını sarsan, inciten, yaralayan, korkutan, çaresizlik yaratan, çoğu kez olağan dışı ve beklenmedik olayların bizlerde yol açtığı psikolojik etkilere ruhsal travma diyoruz.
Psikologlarımız tarafında yapılmış olan tanımlamaya göre ileri yaşta bir yakınımızın uzun süren bir hastalık sonrasında ölümünün ruhsal travmaya yol açma ihtimali düşüktür. Çünkü insanın psikolojik duruma kendini hazırlar. İnsanın bir yakınını beklenmedik biçimde “Örneğin; trafik kazası veya ani bir kalp krizi” sonucunda vefat etmesi daha fazla travmatik etki yapar.
Nasıl Tedavi Edilir?
Erdem Ankara Psikiyatri ve Psikolog Kliniği olarak travma sonrası stres yani posttravmatik hastalığının tedavisinde hem ilaçları hem de psikolojik tedavi yöntemleri uygulamalarını hastanın durumuna göre uygulamaktayız. Travmatik olaydan herkesin aynı oranda etkilenmediği açıktır. Hastamız psikiyatri merkezimizdeki en iyi doktorlar tarafından muayene edildikten sonra travmanın etkilerine göre tedavi uygulanmaktadır.
İlaç tedavileri:
Travma Sonrası Stres Bozukluğu (Posttravmatik) tedavisinde antidepresan ilaçlar birçok hastalık belirtisini yatıştırmakta faydalı olmaktadır. Depresyonla birlikte görüldüğünde Travma Sonrası Stres Bozukluğu tedavisinde antidepresanlar kullanılması gerekir. Tedaviler merkezimizdeki en iyi doktorlar kontrolünde sürdürülmeli ve doktorun önerdiği tedavinin etkili olabilmesi için hasta için önerilen ilaçların süre ve dozlarına uyulmalıdır.
Psikolojik tedaviler:
Psikolojik tedaviler arasında en etkili tedavi süreçlerinden biri ise bilişsel-davranışçı tedavi adı verilen yöntemdir. Bu tedavide psikologlarımız tarafından kişinin belirtilerinin sürmesine neden olan hatalı düşüncelerinin sağlıklı düşüncelerle yer değiştirilmesine çalışılır. Korku nedeniyle kaçındığı olayların üstüne gitmesi amaçlanarak bu durumlarda yaşadığı korkuların azaltılarak, hastanın korku nedenlerinin üstesinden gelmesi sağlanır.
Psikolojik tedaviler merkezimizdeki bu konuda eğitim ve deneyimi olan uzman psikiyatr ve klinik psikologlar tarafından uygulanır.
Posttravmatik Belirtileri Nelerdir?
Travma sonrası stres bozukluğu belirtileri, yaşanılan bir olayın bireyin duygu durumunda oluşan hızlıca değişmelerdir ve ortaya çıkan belirtilerdir. Posttravmatik belirtileri, her travma yaşayan kişilerde görülmesi beklenen durumlar değildir.
Travma sonrası stres hastalığında;
- Uykusuzluk,
- Kabuslar,(Travma ile ilgili kabus benzeri rüyalar)
- Olayı yeniden şimdiki anda yaşıyormuşçasına davranma,
- Sürekli olarak olayın tekrarlanacağı korkusu,
- Travma sonrası olayı hatırlatan durumlardan, kişilerden, mekânlardan, aktivitelerden, objelerden çekinme ve uzak durma
- Halüsinasyon,
- Çabuk sinirlenme,
- Gelecekle ilgili plan yapamama, kendisine ve dış dünyaya ilişkin olumsuz düşünceler kapılma, dünyaya karşı ilginin kaybolması,
- Yabancılaşma (başkaları beni veya yaşadıklarımı anlamıyor hissi, hayatın anlamının yitirilmesi),
- Dehşet verici anıları, kabusları yeniden yaşıyormuş gibi hissetme ve duyumsama görülür.
Bu belirtiler çoğu kişide travmayı izleyen günlerde görülür ve genellikle birkaç hafta içinde kendiliğinden düzelir, fakat bazı kişilerde bu travmanın etkisinde aylarca, hatta yıllarca kalabilirler. Örnek vermek gerekirse Vietnam Savaşında savaştan dönen Amerikan askerlerinin hala bu savaşın etkisinde kalarak bu hastalığın izlerini taşımaktadır. Travma sonrası stres bozuklukları bazen travmatik olay bittikten aylarca sonra başladığı görülebilir.