Anksiyete Nedir?
Anksiyete, kaygı bozukluğu demektir. En az 6 aydır devam eden, kişinin kontrol etmekte zorluk çektiği sürekli endişe ve evham halinin var olmasıdır. Okul, iş, aile, akrabalar, çevre,maddi durum gibi konularda sürekli kötü bir şey olacağından endişe etme, huzursuzluk duyma, sıkıntı hali ve bunların sebep olduğu sinirlilik, dikkat dağınıklığı, uykusuzluk, kalp çarpıntıları görülür. Bu rahatsızlıklara baş ağrıları, hazımsızlık sorunları, irritabl bağırsak (huzursuz bağırsak) sendromu da eşlik edebilir.
Anksiyete Belirtileri Nelerdir?
Anksiyete belirtileri aşağıdaki gibidir:
1. Sürekli kötü şeyler olacağı endişesi,
2. Geleceğe karşı endişeli, evhamlı olma,
3. Açıklanamayan ve kontrol edilemeyen korku duyma durumu,
4. Yorgunluk,
5. Uyku bozuklukları (uyuyamama ya da sürekli uyuma),
6. Dikkat eksikliği,
7. Gerginlik,
8. Huzursuz hissetme,
9. Sıcaklığa bağlı olmayan terleme,
10. Ellerde terleme,
11. Kalp atışlarında hızlanma,
12. Nefes alış verişin hızlanması,
13. Hazımsızlık sorunları.
Beck Anksiyete Ölçeği Ne Demektir? Testin Amacı Nedir?
Beck Anksiyete Ölçeğinin amacı tanı konmasından çok tarama yapmaktır. Beck anksiyete ölçeğindeki sorular anksiyete belirtileri ile ilgilidir. Testi yapan kişi sorulara “hiç, hafif, orta, ciddi” olmak üzere toplam dört seçenekten birini seçerek cevap verir. Seçeneklerin işaretlenmesi son bir hafta göz önünde bulundurularak yapılır.
Beck Anksiyete Ölçeği Puanlaması Nasıl Yapılır?
Beck anksiyete ölçeği içinde bulunan sorulara verilen cevapların puanları vardır. Hiç seçeneği 0 puan, hafif 1 puan, orta 2, ciddi seçeneği ise 3 puandır. Testin sonunda puanlar toplanır.
1. 8-15 puan arası hafif anksiyete belirtileri,
2. 16-25 puan arası orta düzeyde anksiyete belirtileri,
3. 26-63 puan arası şiddetle düzeyde anksiyete belirtileri olarak kategorize edilir. Şiddetli düzeyde anksiyete belirtileri bulunan kişilerin bir doktora başvurması tavsiye edilir.