Panik Atak Nedir
Ansızın gelen ve kişiye korku ve endişe nöbetleri geçirten bu rahatsızlığa panik atak denmektedir.
İnsanlar duygusal inişler ve çıkışlar yaşayabilirler. Zaman zaman yaşadığımız olaylar karşısında korku, endişe ve panik gibi duygular hissedebiliriz. Bunlar kötü olaylara verdiğimiz anlık reaksiyonlardır ve normaldir.
Panik Atak bir hastalık adı ya da teşhisi değil, yaşanan bir durumdur. Panik Atak yaşandıktan sonra başka panik atakların olabileceğine dair sürekli tasalanma ya da kaygı duyma ve bu ataklarla ilgili olarak sürekli kaçınma davranışları gösterme örneğin alışveriş merkezinde oldu ise oraya gitmeme vb. gibi davranış değişikliklerine neden olursa buna panik bozukluk denir.
Panik Atak / Panik Bozukluk Nedenleri Neler Olabilir?
Panik atak nedenleri kesin olarak bilinmemektedir, böyle bir durum kişinin huzurlu olduğu bir anda da ortaya çıkabilir. Panik atak bazen aşağıdaki nedenlerle de olabilir.
Bu etkenler şunlardır:
- Sevdiğimiz birini kaybetmemiz sonunca yaşadığımız duygusal travmalar
- Kişi de Obsesif Kompülsif Bozukluk, Histerik Kişilik Bozukluğu gibi rahatsızlıkların olması
- Genetik yatkınlık
- Stresli bir yaşam tarzına sahip olmak
- Değişken uyku düzeni
- Yaşanılan olumsuzluklardan kolay etkilenen bir kişilik yapısına sahip olmak
- Boşanma
- Cinsel bir saldırıya maruz kalma
- Çocukluk yıllarında cinsel istismara uğrama
- Aşırı kafein ve alkol tüketimi
- Sigara, uyuşturucu gibi zararlı maddeler
- Beynin içinde bulunan bazı maddelerdeki dengesizlikler gibi tıbbi sebepler
Panik Atak Belirtileri Nelerdir?
Panik atak yaşayan kişilerde birçok farklı belirti gözlenebilir. Belirtilerinden en az 4 tanesinin aynı anda görüldüğünde panik atak yaşanıyor denilebilir.
- Kalp atışında hızlanma, çarpıntı
- Kendini kaybedecek ve çıldıracakmış gibi hissetmek
- Ölüm korkusu
- Boğulacakmış gibi hissetmek
- Göğüs kafesinde sıkışma hissi
- Nefes alamama
- Baş dönmesi
- Mide bulantısı
- Aniden gelen sıcaklama, terleme ve titreme
- Çevredeki hareketleri algılama da düşüş
- Vücudun uyuşması
Panik atak belirtilerinden 4 taneden daha azının görüldüğü duruma da kısıtlı panik atak denmektedir.
Panik atak belirtileri her an her yerde ortaya çıkabilir. Bu hastalığa sahip kişileri zor duruma sokacak durumlarda da ortaya çıkabilir. Panik atak rahatsızlığının uyku halinde de ortaya çıkabildiği gözlenmektedir.
Panik atak, ansızın ortaya çıkar ve hızlı bir şekilde belirtileri göstermeye başlayıp, en üst seviyeye ulaşır ve 20 dakika içerisinde de biter.
Panik Bozukluk Teşhisi Nasıl Konur?
Panik atak belirtileri pek çok hastalığın belirtileriyle benzerlik göstermektedir bu yüzden bir psikiyatriste gitmeden tanısını koymak mümkün değildir. Doktor öncelikle kişinin şikayetlerini ve hastanın geçmişte yaşadıklarını dinler. Hormon ve tiroid testleri yapılıp hastanın şikayetlerinin hormonlar ilgili bir rahatsızlıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığı araştırılır. Daha sonrasında panik atak tanısını netleştirmek için EKG isteyebilir. Fiziksel bir neden bulunulmadığında panik ataktan şüphelenilir.
Panik Bozukluk Tedavisinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?
Panik atak tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri ilaçla tedavi yöntemidir. Bazı panik atak hastalarında ilaçla tedavisi zorunludur. Doktorun verdiği ilaçları düzenli olarak kullanmak hastalığın görülme sıklığının azalması ve hatta hastalığın iyileşmesi açısından oldukça önemlidir.
Psikoterapi, panik atak tedavisinde kullanılan yöntemlerden bir diğeridir. Bilişsel Davranışçı Terapi ve EMDR Terapisi en yaygın olarak kullanılan ve etkili psikoterapi yöntemlerindendir. Danışan panik atak geçirmesine sebep olan çevresel faktörler ve duygusallık, detaycılık, mükemmeliyetçilik gibi kişilik özellikleri hakkında farkındalık kazanır ve bu durumları aşmak için bilişler ve davranışsal yollar keşfeder. EMDR ile geçmişte yaşanan travmatik olaylardan kurtulur. Panik Atak’a neden olan duygularını daha rahat kontrol eder. Psikoterapi yöntemleri ile danışanlar kalıcı olarak panik atak rahatsızlığından kurtulabilirler.
Panik atak tedavisinde hastaların kendi başlarına yapabilecekleri birtakım önlemlerde vardır. Uyku düzenini oturtmak, stresli ortamlardan uzak durmak, kafein ve sigara kullanımını azaltmak, spor yapmak vs. hastaları panik atak geçirme sıklığının azalmasına yardımcı olabilecek birtakım önlemlerdir.